Vis împlinit

Poate părea inedit, dar aşa am început discuţia despre casa visurilor mele, discuţie ce se poartă într-un birou de proiectare din cadrul AIA-Birou de proiectare.

Birou în care mă aflu cu scopul declarat de a obţine unul dintre multele proiecte pe care le au într-o adevărată colecţie – colecţie ce cuprinde, atât proiecte de casă tip, cât şi  proiecte de case personalizate.

Fiindcă există în imaginaţia mea o casă care se poate numi perfectă, ea trebuie să fie în buricul târgului. Parol! nu orice târg, ci unul asfaltat, unul în care existenţa să poată fi privită şi trăită în acelaşi timp din mai multe perspective; unul în care să poţi găsi şi teatre, şi cinematografe, şi parcuri, si instituţii de învăţământ şi tot ce mai este nevoie ca viaţa să ţină pasul cu vremurile. Actuale şi, bineînţeles, viitoare.

Se înţelege că, prin melodia redată, am vrut să ilustrez şi să scot, astfel, şi mai bine în evidenţă faptul că, pentru mine, casa viitorului – nu doar al meu, ci al întregii dinastii ce-mi va urma 🙂 – nu se poate întâmpla să fie într-o zonă rurală. Nu o vreau aşezată nici în vreun vârf de munte, nici la poale de deal şi nici în mijlocul câmpiei de pe care-ţi zâmbeşte, vara, galbenul necuprins al florii-soarelui, fiindcă nu este o casă de vacanţă, ci chiar casa viitorului, un viitor care se clădeşte zi de zi, cu muncă susţinută şi, bineînţeles, prezenţă permanentă.

Nu neg frumuseţea şi farmecul vreuneia dintre zonele menţionate, sunt toate deosebite, cu adevărat speciale şi aduc culoare şi parfum vieţii. Ele sunt şi vor rămâne, pentru mine cel puţin, zone de agrement, de petrecere a timpului liber, de destindere. Mai mult chiar, unele dintre ele poartă o amprentă de suflet, amprentă în care clipe de  duioase amintiri se împletesc armonios cu dorinţa de întoarcere la rădăcini.

Cu toată această dorinţă, însă, trebuie să privesc spre viitor şi, nevrând ca acesta să decurgă în cele condiţii cântate mai sus, oricât de duioase mi-ar fi amintirile, obiectivitatea trebuie să-şi facă loc printre gândurile şi dorinţele mele.

Există progresul. Există viitorul. Trebuie să ţin cont de prezenţa lor. Şi casa pe care am plănuit să o clădesc, trebuie să fie chiar aşa – una a viitorului.  Al meu şi al celor ce vor veni după mine, deopotrivă.

Pentru acest lucru am ales AIA- Birou de proiectare deoarece, după datele culese din diferite surse, am căpătat convingerea că vom face, împreună, o treabă grozavă, asta însemnând că visul meu va fi pus întâi pe hârtie şi mai apoi va deveni realitate, chiar dacă eu nu am venit cu un plan ori schiţă bine definite, ci doar cu câteva idei. Dar idei, pentru mine, importante. De fapt, chiar esenţiale.

Una dintre ele, este ideea de confort, idee la care nu pot renunţa, însemnând altfel să anulez însăşiProiect casa moderna P+1 conceptul de casă a visurilor mele. Totodată, fiindcă vorbim de o casă gândită şi pentru generaţiile viitoare, situaţie în care va trebui să rămână de actualitate încă foarte multă vreme de acum încolo, stilul în care va fi construită trebuie să fie unul modern atât la exterior, cât şi la interior. Interior care trebuie să  însemne în primul rând spaţiu – spaţiu liber, neîncărcat de mobilier inutil, ce va conferi casei   funcţionalitate. Funcţionalitate ce va veni mai ales din distribuirea ratională a încăperilor, astfel încât două zone distincte să fie prezente: una de zi – ce va cuprinde holul, baia de serviciu, bucătăria, dining room-ul şi sufrageria şi cea de noapte – ce va avea în componenţă dormitorul, baia, camera copiilor, dressing-ul. Prin toate acestea şi în acelaşi timp şi prin design-ul interior pe care îl gândesc ca fiind simplu, dar în acelaşi timp modern,  ea va trebui să ne asigure intimitatea şi să ne inspire nouă, celor ce o vom locui,  sentimentul de acasă – sentiment regăsit doar în căldura unui cămin.

Cea de a doua aşteptare pe care  o am de la arhitecţii cu care discut, este aceea că vreau ca ei să-mi prezinte soluţia care m-ar ajuta să-mi încadrez cheltuielile în bugetul alocat construcţiei şi, mai ales, în cel de întreţinere ulterioară a casei, pentru că trebuie să recunosc, sunt în situaţia în care, în conturile mele bancare  nu se vor buluci niciodată mari grămezi de bani.

Plecând de aici, de la toate aceste date, specialiştii AIA  mi-au prezentat într-o clipită soluţia ideală. Casa ROD.

Pentru că, începând din anul 2020, potrivit directivei 2010/31/EU a Parlamentului Birou de proiectare AIA Proiect - certificare enrergetica birou de proiectare Home certificat energeticEuropean, toate casele nou construite pe teritoriul UE trebuie să aibă un consum de energie aproape zeroAIA Proiect a dezvoltat un proiect de casă eficientă energetic, proiect care aduce casa viitorului în prezent. Casa activă ROD, aşa cum i se spune, produce mai multă energie decât consumă, utilizând  resurse energetice 100% regenerabile.

Proiectul este de aşa natură gândit, încât construcţia are un preţ final mai mic decât al altor construcţii convenţionale ce au aceleaşi caracteristici privitoare la funcţiuni şi spaţiu.

Casa ROD, mi-au spus, înseamnă eficienţă energetică, economie, reducerea impactului asupra mediului, confort şi sănătate, într-un cuvânt stilul de viaţă al viitorului.

În condiţiile acestea, condiţii care mi-au adus un proiect de casă durabil, sustenabil şi chiar ecologic, lucru deloc de trecut cu vederea, am convingerea că visul meu – acela de a avea o casă în centrul urbei, după standarde ce se încadrează în toate cerinţele, chiar şi, sau mai ales, în cele ale viitorului – se va transforma fără întârziere într-o realitate pe care nici nu o bănuiam posibilă până la această discuţie, purtată cu…

AiA Proiect

Sursă video: Youtube
Sursă foto 1, 2, logo: site

Articol scris pentru Superblog, proba a 12-a, Casa viitorului începe azi, cu AIA Proiect

12 gânduri despre &8222;Vis împlinit&8221;

  1. Nu în „viata asta minunata”e desartaciunea,ci în …”visul împlinit”,care chiar daca s-ar realiza acum,aici,vei constata ca ‘ceva’ mai lipseste pentru a deveni cu adevarat fericita !

    Apreciază

  2. „Nihil Sine Deo” eu l-as reformula cu, Nimic Fara IUBIRE,deoarece IUBIRE=DUMNEZEU=IUBIRE =FERICIRE !
    IUBIREA ABSOLUTA nu tine de confortul sau bunastarea materiala,ci de profunzimea daruirii ,al sacrificiului de SINE în favoarea aproapelui,mergând pâna la sacrificiul TOTAL al propriei,vieti,pentru salvarea celorlalti !:)
    Noapte linistita si o saptamâna fericita ,suflet iubit .

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s